Czekam już na kwiaty i ciepło, a że Wielkanoc to najbardziej radosne i wiosenne święta, przygotowałam dwa rodzaje babeczek: czekoladowe i cynamonowe.
Ozdobiłam je wiosennymi kwiatami z masy cukrowej: słoneczne żonkile, narcyze, piwonie, radosne stokrotki oraz kiście liliowego bzu.
Zdradzę Ci mój ulubiony przepis na babeczki, które zawsze się udają.
Przepis na babeczki czekoladowe
Składniki na 18 sztuk:
3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
300 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - (roztapiamy i studzimy)
1 tabliczka ciemnej czekolady
1. Białka wkładamy do miski i ubijamy lekko, zanim dodamy połowę cukru. Nie możemy jednak zbytnio zwlekać, gdyż białka ubijane zbyt długo bez cukru zaczynają przypominać przesuwające się z mieszadłem miksera puszyste kłębki. To niestety oznacza, że białka się przebiły i będą się rozwarstwiać. Po dodaniu cukru ubijanie powinno trwać około 5 minut, piana zrobi się gęsta i nabierze satynowego połysku, wtedy właśnie jest doskonała.
2. Do miski wkładamy żółtka z resztą cukru i ubijamy aż masa zrobi się prawie całkowicie biała (znacząco zwiększy też swoją objętość) i cały cukier się rozpuści.
3. Do miski z żółtkami wkładamy zmieszane ze sobą suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia), wlewamy mleko i chłodne masło a następnie mieszamy mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
4. Co do czekolady, to ja wkładam po kostce do każdej babeczki przed włożeniem do pieca, ale można ją też drobno posiekać i wmieszać do ciasta - Jak kto lubi. Ciasto wkładamy do papilotek lub specjalnej formy na babeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° bez termoobiegu na 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
W cynamonowych babeczkach zamieniam kakao na solidną łyżeczkę cynamonu i ciemną czekoladę na białą lub zupełnie z niej rezygnuję.
Teraz już wystarczy udekorować je lukrowymi kwiatami
Bez to moje ukochane kwitnące drzewo, ogrom delikatnych, misternych kwiatów, szaleństwo odcieni no i ten zapach... Ależ się rozmarzyłam i choć na drzewach zaledwie śpiące pąki ja czekam już na barwne pachnące kaskady za oknem.
Jak zrobić babeczki ozdobione bzem z masy cukrowej
Jak je zrobić, to proste, zapraszam na filmowy tutorial.
Na piwonie za oknem przyjdzie nam niestety jeszcze poczekać, ale "zakwitłam" je dla Ciebie na wiosennych babeczkach i zapachniało malinami.
Jak zrobić babeczki ozdobione piwoniami z masy cukrowej
Zobaczcie jak łatwo je zrobić.
Żonkile i narcyze już cieszą swoimi kwiatami, więc nie mogło ich zabraknąć.
Jak zrobić babeczki ozdobione żonkilami i naryzami z masy cukrowej
Zostały jeszcze roześmiane do słońca stokrotki i radosne, żółte motyle.
Jak zrobić babeczki ozdobione stokrotkami z masy cukrowej
Zapraszam na film.
Jeżeli masz pytanie, albo chcesz się podzielić swoimi przepisami, zapraszam do pozostawienia komentarza.